sobota 15. listopadu 2014

Postrehy z Malajsie

*Doprava:mezi mesty zajistuji dopravu cetne auotbusove spolecnosti. V Kuala Lumpur je nekoli autobusovych nadrazi a zalezi na tom, kam cestujete. Linky jiznim smerem vyjizdeji od jinud nez linky na sever. Vsechna nadrazi jsou ale u zastavky LRT, takze neni problem se na nadrazi dostat. Do jednotlivych mest jezdi i vice autobusovych spolecnosti a je dobre se projit kolem prepazek kazde spolecnosti a zjistit si cenu a dobu odjezdu.
MHD v Kuala Lumpur co se tyka autobusu, jsem nevyuzivala. To mi prislo az moc chaoticke. Existuje linka modernich autobusu GO-KL, ktera zajistuje dopravu zdarma a trasa vede treba kolem KL Tower, k Petronas Twin Towers. Nestihla jsem ji vyuzit. Jsou dve liky - zelena a fialova.
System kupovani jizdenek na metro je nakonec jednoduchy. V automatu si na dotykove obrazovce navolite, kam chcete jet, ukaze vam to cenu a zaplatite. Automat bere jen mince a bankovky maximalni vyse 5 RM. Pak dostanete modry zeton, jako mince do nakupniho voziku. Prilozite jej na turniket a on vas vpusti na nastupiste. Po prijezdu do cilove stanice zeton do turniketu vhodite.
Jizdenky na dalkoe autobusy je dobre si koupit dopredu na nadrazi. Mista v autobuse jsou omezena.

*Ceny: Malajsie je podstatne levnejsi zemi nez Singapur. 1 euro = 4 RM.
Za jidlo v poulicni restauraci date do 10 RM (2.5 euro), v Singapuru to bylo do 10 SG dolaru (cca 6 euro). Cena jizdenek v metru se pohybuej od 1 do 2.5 RM, Ubytovani v hostelu se pohybuje od 30 RM. Na pobrezi v Cheratingu jsem za chalet dala 50 RM, v KL za postel v hostelu 33 RM (doba centralni ploha, klid a cisto) , v Cameron Highlands 50 RM. V Singapuru jsem za pokoj v hostelu zaplatila 35 SG (22 euro).
Obleceni je tu take velmi levne a v nakupnich rajich jako je KL a nebo Malaka je tezke odolat a nekoupit si zadny svrsek.

*WC: zachody jsou na vsech nadrazich a nastupistich metra v KL. Behem cesty mezi mesty se take zastavuje na odpocivadlech se zachody. Vetsinou jsou ciste. Ovsem je treba pocitat s tim, ze vetsinou narazite na tzv turecky typ zachodu - dira do zeme. A pozor: tady nepouzivaji toaletni papir, ale omyvaji se vodou! U kazdeho zachodu je hadice. Proto je podlaha vetsinou mokra. Nechapu ale, jak to delaji, aby pak nemeli mokre kalhoty. Zeny to mozna schovaji pod ty svoje dlouhe sukne a haleny...Takze je dobre mit u sebe papirove kapesniky a nebo ubrousky. V hostelech zamerenych na zapadni turisty toaletni papir i bezne zachodove misy jsou.

*Jazyk: oficialnim jazykem je malajstina, ale anglicky hovori temer vsichni, hlavne v turistickych oblastech. Takze neni problem se domluvit. Kazdy zna par slovicek. V Kuala Lumpur je i nekolik napisu v anglictine, hlavne v metru.


Žádné komentáře:

Okomentovat